top of page
Gezondheid
De voeten van de koning geven echter een mogelijke verklaring voor de beschadigde botten. De scans lieten een massale afbraak van het bot in de linkervoet zien. Dit zou een gevolg zijn geweest van de ziekte van Köhler, waarbij het bot afsterft. Deze erfelijke ziekte was wellicht het gevolg van inteelt. Mensen met deze aandoening vallen vaak en bij zo'n val kunnen de botbeschadigingen ontstaan zijn. De botbreuk zelf kan niet de doodsoorzaak geweest zijn.
Pas toen ze het beenmerg van de farao bekeken, vonden de onderzoekers de werkelijke boosdoener. Ze troffen DNA aan van malariaparasieten. Uit nader onderzoek ontdekte men dat de koning besmet was met de dodelijke malariavariant, Malaria tropica.
De laatste uren van Toetanchamon waren waarschijnlijk een lijdensweg. Hevige rillingen en hoge koorts speelden de koning waarschijnlijk parten. Een combinatie van malaria, een verzwakte afweer en een gecompliceerde botbreuk was verantwoordelijk voor de langzame en pijnlijke dood van de beroemdste farao uit de geschiedenis.
Toetanchamon was maar 1,63 meter groot en had meedere lichamelijke gebreken. Zo was één been een centimeter korter dan het andere en had hij een scheve ruggengraat. De farao had ook een klompvoet en een ernstige vorm van botnecrose in zijn linkervoet. Hierdoor liep hij steeds rond met een stok. Er zijn ook afbeeldingen gevonden in zijn graf waarop hij met een stok is uitgebeeld. Er werd altijd gedacht dat het een teken was van macht, maar waarschijnlijk liep de farao dus met een stok vanwege een klompvoet. Dit verklaart de vondst van 170 stokken in zijn graf. Hij had geen sterk lichaam en wellicht had hij naast botnecrose in zijn voet ook een gespleten gehemelte en nog andere afwijkingen. Dit wordt veronderstelt omdat Toetanchamon geboren zou zijn uit incest.
Doodsoorzaak
bottom of page